Weimaraner

De Weimaraner: een fantastische hond om mee te werken

De belangstelling voor de Weimaraner bestond bij ons reeds langer, maar de aanschaf van dit ras was ons diverse malen afgeraden vanwege het “moeilijke” karakter van de hond. Door omstandigheden kwamen wij echter totaal onverwacht in het bezit van onze eerste Weimaraner en het moeilijke karakter hebben wij niet echt kunnen ontdekken. Een gebruiksaanwijzing, ja, dat wel, maar voor ons een fantastische hond om mee te werken en daarnaast een prima huisgenoot.

Beau of Kyrandors Home, onze eerste Weimaraner, werd ons halsoverkop aangeboden door particulieren vanwege privé-omstandigheden. Tijd om na te denken werd ons niet gegund. Toen we “ja” gestameld hadden, werd onze Beau binnen een half uur gebracht. En daar zat ze dan: acht maanden oud en compleet van haar stuk tussen twee pittige draadhaardames in. Ze heeft dit praktische probleem zelf goed opgelost, de vrede was snel getekend en binnen heel korte tijd was er sprake van een echte roedel met bijbehorende rangen en standen.

Nadat met Beau de benodigde diploma`s en showkwalificaties waren behaald zijn wij ook met haar gaan fokken, tot en met haar laatste nestje met groot succes. Ze heeft diverse mooie pups gebracht met erg goede karakters waarvan een aantal prima presteren in het werk. Hiermee was ook de basis voor de Weimaraners bij ons gelegd.

Diervriendelijkheid staat voorop

Eén van onze uitgangspunten bij het werk is dat diervriendelijkheid voorop staat. Respect voor de eigenheid van de honden waarmee we werken voert de boventoon. Hoewel we best stevige prestaties van onze honden verlangen, moet het plezier van hond en mens voorop staan. Een hond die niet graag voor je werkt, zal ook nooit tot topprestaties komen. Daarom is in onze visie – zeker met de Weimaraner – in eerste instantie het opbouwen van een goede band met een hond uiterst belangrijk. Daarop kun je verder bouwen. Een Weimaraner dwing je niet, die vráág je om medewerking!
Om meer inzicht te krijgen in de psyche van de hond, is één van ons dan ook gestart met de studie voor kynologische Gedragstherapeut. Inmiddels zijn we beiden gekwalificeerd als Kynologisch Instructeur.

Al onze Weimaraners zijn minimaal gecontroleerd op HD (heupdysplasie). Bij de jongere garde worden ook de ellebogen getest. Daarnaast conformeren wij ons aan de eisen die de rasvereniging stelt.