Duitse staande draadhaar

een allround jachthond

De Duitse staande draadhaar is bij uitstek een allround jachthond die zowel voor als na het schot kan werken en die ook in de diverse takken van hondensport goed meedraait.

[meta_gallery_slider]

Het is een echt stoere hond, voor geen kleintje vervaard en niet snel onder de indruk van wie of wat dan ook. En voor dat laatste zijn wij echt gevallen. Aan de andere kant brengt dat met zich mee dat de eigenaar van de gemiddelde DSD niet alleen voor een fysieke uitlaatklep van zijn of haar hond moet zorgen, maar de hond moet ook mentaal worden uitgedaagd. Dat wil zeggen dat het bekende rondje om de kerk, en misschien zelfs wel om drie kerken, echt niet genoeg is voor een temperamentvolle jachthond. Er moet met zo’n hond worden gewerkt en dat kan natuurlijk prima in verschillende takken van hondensport.

Duitse Staande Draadharen sinds 1982

Al sinds 1982 zijn wij actief met Duitse Staande Draadharen, in eerste instantie met KNJV-wedstrijden en showen, later ook met veldwedstrijden, GG-trainingen en fokken. Onze eerste “officiële” dekreu was Multi Kamp. Arco van ’t Ingense Veld , gefokt door Jan van Dijk uit Maarn. Inmiddels heeft de zoon van Jan een hond bij ons gehaald voor de jachtpraktijk. En zo is de cirkel weer rond.

Van Arco hielden wij nakomelingen aan die zowel in het werk als qua exterieur hoog scoorden en daarmee zijn wij verder gegaan. Wij importeerden een nieuwe reu uit Duitsland, Xanto III v.d. Lönsbirke, die uit dezelfde bloedlijnen stamt als Arco. 

Xanto bleek zeer succesvol op showgebied en behaalde daarnaast ook de nodige veldwerk- en KNJV-kwalificaties waardoor hij als dekreu een waardig opvolger van onze Arco is gebleken. Aan zijn vele nakomelingen gaf hij behalve een uitstekend exterieur ook zijn geweldig plezierige karakter door, samen met prima werkeigenschappen. Zo scoort één van zijn dochters Florabanda in Frankrijk uitstekend op de veldwedstrijden daar en lopen in België diverse werkende zonen en dochters van hem rond. Daarnaast is Xanto de vader van de enige Duitse Staande Draadhaar in Engeland die zowel Veldwerk- als Showkampioen (Dual champion) is, Tickencote Vindy van keurmeester Pete Howard. 

Xanto is na een welverdiend pensioen inmiddels overleden en vond een waardig opvolger in zijn kleinzoon Vicomte v.d. Tuindershof, een mooie reu met een fantastisch karakter. Vico geniet ondertussen met volle teugen van z’n vrije tijd en vermaakt zich uitstekend met z’n Weimaraner- en Draadhaarvriendinnen!

Eén van onze uitgangspunten bij de africhting is dat diervriendelijkheid voorop staat waarbij respect voor de eigenheid van de honden waarmee we werken de boventoon voert. Hoewel we best stevige prestaties van onze honden verlangen, moet het plezier van hond en mens voorop staan. Een hond die niet graag voor je werkt, zal ook nooit tot topprestaties komen. Daarom is in onze visie in eerste instantie het opbouwen van een goede band met een hond heel belangrijk. Daarop kun je verder bouwen. Om meer inzicht te krijgen in de psyche van de hond, heeft één van ons dan ook de studie voor Kynologisch Gedragstherapeut gevolgd. 

Onze Duitse Draadharen zijn getest op de Von Willebranddeficiëntie (DNA-methode) en – als ze de leeftijd hebben – gecontroleerd op HD (heupdysplasie). Sinds 2014 is ook het testen op OCD/ED voor fokdieren verplicht gesteld door de rasvereniging. Vicomte was onze eerste hond die hierop werd getest en vrij bevonden. Uit evaluatie van de onderzoeksresultaten via de rasvereniging bleek echter dat de geteste OCD/ED niet voorkwam bij de onderzochte honden. In Duitsland bleek OCD op de schouders weer wel voor te komen. Daarop hebben wij besloten onze draadharen via het “Duitse onderzoek” te laten testen op schouder-OCD. De foto`s worden in Nederland gemaakt en beoordeeld door de Duitse commissie.

Canis Fortuna FCI Zadra